Ahoj gurmáni a milovníci dobrého jídla!
🍽️ Vítejte ve fascinujícím světě chuti, kde každý kousek jídla otevírá dveře do nekonečného vesmíru potěšení a objevů. Chuť je vjem, který má mezi našimi smysly zvláštní a privilegované místo. Je to zážitek, na který jsme ochotni utratit nemalé peníze a věnovat mu nekonečné hodiny našeho času. Všude kolem nás je nespočet restaurací, obchodů s lahůdkami, televizních pořadů, kurzů vaření a milionů knih o kulinárním umění.
Vítejte ve světě chuti!
První setkání s chutí začíná už s mateřským mlékem. V těchto okamžicích, plných nejen nezbytných protilátek, ale i lásky a náklonnosti, se rodí naše první preference pro specifické chutě. Jídlo se tak stává rituálem, zakořeněným v našem životě už od prvních dnů.
Láska k jídlu jako životní styl
Jídlo bylo, je a bude spojováno s láskou. Často slýchám, že cesta k mužskému srdci vede přes jeho žaludek, zatímco perfektní žena ideálně nejí téměř nic, aby dosáhla na míry modelek. Za odvrácenou stranu potěšení z chuti proto považujeme bulimii a anorexii, stejně jako jiné posedlosti a závislosti na jezení.
Obdivuji smyslný přístup k jídlu u Italů a Francouzů. Jídlo je pro ně životní styl, který mě na cestách pokaždé okouzlí a inspiruje.
Sdílení jídla s ostatními je důležitou součástí civilizovaného života. Téměř každá významná rodinná nebo společenská událost se odehrává u stolu. Má obrovský stmelující účinek. Také důležitá jednání a dohody na vyšší úrovni se velice často sjednávají u jídla, protože dle učení Feng Shui jídlo patří k energii země, která nás energeticky otevírá a aktivuje přijímání.
Nakrmte své smysly
Jídlo vyživuje tělo i duši. Je nesmírně smyslné, stejně jako celý proces vaření. Stává se zážitkem – od výběru jídla, přípravu, vaření, prezentaci a samotnou konzumaci a vychutnávání – pokryje každý z našich pěti smyslů.
Je významnou součástí kulturních dědictví stejně jako umění nebo hudba. Kuchaři se stávají celebritami, kteří nás inspirují nejen ve světě chutí.
Jídlo si zároveň lépe vychutnám, když znám jeho historii – ryby vylovené z českých rybníků, vína z moravských vinic, sýry z farmy. Pokud to jde, dávám přednost místním a sezónním potravinám.
Syrové jídlo
Syrové ovoce a zelenina dodávají našemu tělu vitalitu prostřednictvím vitamínů a minerálů. Prospívají mysli i tělu, přináší sílu, dobrou náladu a pocit pohody a zároveň čistí tělo od uložených odpadních látek a toxinů.
Jídlo stimuluje mozkové centrum potěšení, přesto platí, že nekvalitní strava je významným faktorem pro zhoršené duševní zdraví. Naopak zdravá strava zlepšuje naši pohodu, protože mozek dostává ty správné živiny, aby dobře fungoval a vylučovaly se hormony, které nás činí šťastnými.
Bezmyšlenkovité stravování
Stejně jako spěcháme v běžném životě, podobně přistupujeme i ke konzumaci jídla – přepínáme na autopilota. Jsme neustále ve stresu, něco do sebe nacpeme a sprintujeme zpátky do práce. Pamatujete si vůbec, jak chutnal váš poslední oběd?
Co všechno se může stát, pokud jíme bez pozornosti?
- Nezachytíme signály těla, že jsme syti. To může vést ke konzumaci vyššího množství „prázdných“ kalorií, což může v průběhu času vést k rozvoji chronických onemocnění a obezity.
- Můžeme přijít o možnost jíst s rodinou a užít si tak společný čas. I když rodina sedí společně, je obvyklé, že děti a stále více i dospělí, raději sledují zářící obrazovky.
- Rodinné jídlo stále častěji neprobíhá vůbec, nebo se každý člen domácnosti stravuje sám po své ose.
Jídlo jako vědomé stravování
Jíst vědomě neznamená, že jídlo musí být mdlé nebo bez chuti, právě naopak. S jídlem se dá dělat tolik kreativních věcí – pokud se budeme stravovat více uvědoměle, naše chutě se mohou změnit tak, že budeme dávat přednost jen čerstvým potravinám před těmi průmyslově zpracovanými.
Také příprava jídla přináší mnoho radosti a kreativity. Navíc, pokud budeme vědomě jíst opravdové potraviny, jídlo skutečně ochutnáme. Jsme mnohem blíž skutečnému kontaktu s potřebami našeho těla.
Jídlo jako rozkoš
Představte si jednoduchý, ale dokonalý pokrm – právě upečený chléb s máslem a špetkou soli. V takových chvílích se otevírá brána k opravdové rozkoši z jídla. Jde o to najít dokonalost v jednoduchosti a kvalitě, ne v nadbytku a množství. Jídlo je vyjádřením lásky ve všech jejích podobách – od odměn až po útěchu, od vaření pro milované až po sdílení radostí života.